• banner_029.png
  • banner_039.png
  • banner_040.png
  • banner_001.png
  • banner_018.png
  • banner_022.png
  • banner_019.png
  • banner_005.png
  • banner_010.png
  • banner_015.png
  • banner_027.png
  • banner_011.png
  • banner_020.png
  • banner_041.png
  • banner_013.png
  • banner_016.png
  • banner_021.png
  • banner_006.png
  • banner_035.png
  • banner_031.png

greyfurt17 yüzyılda Endonezya’dan Barbados’a getirilen ve en fazla yetiştirildiği ülke Amerika Birleşik Devletleri , sonrasında  ise sırasıyla Türkiye, İsrail, Güney Afrika, Brezilya, Meksika ve Küba olan

 meyveye adı 1800’lü yıllarda Jameika’da iç  yapısının üzüm salkımlarına benzemesi nedeniyle İngilizcede üzüm meyvesi anlamına gelen grapefruit adı verilmiştir.
Greyfurt portakal, limon ve pomela ile akraba bir turunçgildir. Tadı ise pomela ve poartakal arasındadır.  İç rengi beyaz, kırmızı ve pembe olanları mevcuttur. 

Tam bir C vitamini deposu olan greyfurtun, 150 den fazla flavonoid ve karatoniod gibi antiokidan ve hastalık önleyici öğe içermektedir. Greyfurtun vücudun yaşlanmasına, alerjiye, çeşitli enfeksiyonlara, kansere, ülsere ve kalp rahatsızlıklarına pembe ve kırmızıları beyazlarına göre 50 kat daha fazla çok güçlü bir antioksidan olan karotenoid içermektedir.  Tüm bu özellikleri greyfurtu birçok hastalıkla mücadelede listenin en başına taşımaktadır.
 Antioksidan:  C vitamini içeriği sayesinde greyfurt özellikle soğuk algınlığı ve gribin önlenmesinde etkili bir ajan olarak rol oynamaktadır. Ancak C vitaminini asıl önemli rolü vücutta serbest radikal oksidasyonunu önleyerek veya azaltarak özellikle astım, osteoartrir ve römotoid artrit gibi inflamasyona bağlı hastalıkların oluşumunu engellemesi ve  kolesterolün okside olarak damarlarda kalp krizine neden olabilecek plakları oluşturmasını engelleyerek inme gibi kalp-damar hastalıkları ve kanser oluşum riskini azaltmasıdır. 
 Kanser Önleyici: Greyfurt laykopen adı verilen sebzelere kırmızı rengi veren çok önemli bir karotenoidlerden biri olan bitkisel kimyasaldan çok zengin bir meyvedir.  Karotenpidler arasında en fazla antioksidan etkiye sahip yani hücre hasarını en fazla azaltma özelliği olan  likopendir.  Pembe ve kırmızı greyfurt beyazlarına göre yaklaşık 50 kat fazla karotenoid içermektedir. Yapılan araştırmalar likopenin özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı oluşumu, ilerlemesi ve metastas yapmasını  önleyici etkilerini ortaya çıkarmıştır. Tüm bu araştırmalar kırmız-pembe greyfurt, domates, kayısı, papaya gibi besinlerin düzenli tüketimlerini önermişlerdir. Greyfurtun içerisindeki tümor ve kanser oluşumunu engelleyici enzimlerden bir diğeri de limonoidlerdir. Bu enzim turunçgillerde C vitamini kadar yoğun olarak bulunmakta ve detoksifiye edici özelliğinin yanında ;özellikle ağız, deri, akciğer, göğüs, mide ve barsak kanserleri ile mücadelede çok etkili bir ajan olarak görev yapmaktadır.  Greyfurt ayrıca karaciğerdeki detoksifikasyon
 Kalp Dostu:  Greyfurt içeriğindeki bir çeşit suda çözünen posa olan pektin sayesinde aterosiklerozis oluşumunu önleyebilmektedir.  Yapılan yüzlerce hayvan ve insan deneyinde pektinin özellikle kolesterol  ve trigliserit değerlerini düşürdüğünü ortaya çıkarmış ve greyfurtun kalp damar sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini belirlenmiştir. Özellikle kırmızı grefurtun kalp damar sağlığı üzerindeki etkilerinin de 

 

Geri Dön

 

 

 

 

 

 

 

Hesaplamalar     Besinlerin İçerikleri    Mucize Besinler